3/30/10

be strong!

isk...kengkawanku..sesungguhnye dikala aku membuat entry ini, saat-saat kekeringan akaun bank dan walletku berada pada tahap yang sangat kritikal..uhuk..uhuk..
ini semua adalah disebabkan kebodohanku sendiri yang terlalu baik hati dan lurus bendul..(belagak suci plak)
hmm...
kisahnye bermule begini...
pada beberape taon yg lepas, aku menjunjung perintah yang mulia permaisuri gunung semanggol atau lebih dikenali sebagai MAK AKU untuk pergi ke pekan membeli stok barang2 dapur. So, aku dengan muke yang separuh taat gi la drive van bapak aku yang beso gabak memandangkan kerete x dek..nak bawak kete sorong cam x patut plak.
so sesampainye aku didepan pintu masuk pasaraye tu, aku telah ditahan oleh beberape owang salesman..namun telah berjaye meloloskan diri..
tapi alangkah malangnye nasib ini apabila aku x berjaye meloloskan diri apabile mahu melangkah kuar dr pasaraye tersebut.almaklumlah..tangan aku penuh barang..dengan nak angkut bawang 1 guni, gule, dan macam2 lagilah...~name pown shoping barang dapur~
yg wat aku stres dan agak cuak mase tu, depa nih sume lelaki..kowang bayangkan aku sowang pompuan n keliling aku lelaki ramai2 nak tolong agkat brg yg banyak tuh..depa nih plak pakse2 aku..eiiii!!!!!!!!!!!!aku x nak ingat lagi...aku x suke..
dan akhirnye mereka berjaye membuat aku menandatangani surat untuk berurusan ngn depa.(ye..ye...x yah kutuk aku..aku taw..aku memang bodoh...waaaaaaaaaaaaaaa)
bile aku blek, aku gitaw mak aku pasal kejadian tu n die terus call owang tadi tu mintak batalkan sumenye...owang tu pown kate ok.die akan batalkan n kitowang x yah wat surat...
so...tetibe awal taon ni tadi kann..aku dapat call yg kononnye drp kementerian pelancongan malaysie.ugut aku, pihak depa nih nak saman aku sebanyak RM 3000.00 cz aku x jelaskan pembayaran kt syrikat diowang...
pe jadahnye!!!!!!!!!!!!!!!waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
tapi die yg call aku nih kate aku still ade peluang iaitu ngn membayar RM 639.00 kepada syarikat tu...masalahnye pakej student yg aku amek dulu tu just RM200.00 tapi jd 600 lebey cz student pakej x leh gune bile dah jadi cam nih...( kononnye)
aku stress gile..memang wet biasiswa baru masuk tapi aku kene bayar yuran..dala yuran kat UM nih mahal giler...
pendekkan cerite...aku bayar je lah..bodoh kan??memang bodoh...isk...
dah fenat aku nangis..
so skunk nih, inila hasil kebodohan aku...yuran aku sangkut..wet makan pon sangkut..la ni nak kene beli cd taranum ngn buku asas pengukuran bilik darjah plak.aku dah x taw nak wat cenggane..pas nih kene puase tiap ari..parents aku memang x leh support aku...diowang memang x leh bagi wet kat aku..sibligs aku ramai...n aku dah x taw mane aku nak korek harte2 karun yang rela diambik oleh aku..

aku cerite kat kowang nih bukan nak dengar kowang kutuk aku taw..cukuplaaa..aku dah kutuk diri aku sendiri dah...at least beban perasaan aku ni ringan sikit kot(harap2nye)

tapi kan..aku sgt kuciwak ngn diowang tu laa..diowang tu sume melayu..ofcos owang islam..nape nak tipu2 nih??nape??isk...cedey aku...kenape manusie hari ni suke sgt amik kesempatan atas kelemahan owang len??diowang ingat aku owang senang ke?diowang ingat student nih banyak wet sgt ke??

hari ni aku susah cz kebodohan aku..hope kowang pon pas nih hati2 taw..klu owang pakse kowang jgn mengalah..kene pertahankan hak kite taw..jadikan kisah aku ni sebagai pengajaran ye...

x pe lah..aku terime sume nih..aku try survive selagi boleh..tapi ingat...satu hari nanti kite sume akan mati.,..n kite sume akan dipertanggungjawabkan atas ape yg kite dah buat kat dunie nih...

member aku ade tanye..' ko berdendam ke laq?'
aku cakap..'Allah taw pe yg aku rase...n percayelah..orang yang wat orang lain susah...walau kat mane pon die berada, hidup die x kan pernah senang..aku yakin..Allah maha adil..'

1 comment:

+akufobia+ said...

kuat eh.jangan sedihsedih lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...