7/30/10

2 hari lepas punye cerite...

pkol 7.45am aku turun dari tingkat9 kolej aku untuk bergerak ke kuliah kat fakulti pendidikan dengan "bahagienye"...sampai bawah aku start motor..x idop2..panas hati aku..dah macam2 position dan kaedah aku buat..kejap duduk atas motos n start..kejap turun, start kat sebelah kanan..kejap start gune starter pon x leh..aku bukak plak die.(x taw ntah betul ntah x ejaan nih..harap maaf)oo..basah rupenye..maklumlah..malam tadi hujannn lebat..tapi bile dah pasang balek still x leh hidup..adoi,,, aku dah berpeluh2 dah..penat pon ade..hilang kesegaran aku pg2 nih..tgk jam dah pukul 8.25am..adooii..klas pkol 8..aku dah lewat stgh jam nih..x leh blah btollaa.aku tinggal motor n gi kat tempat tunggu bas..mangai..dok pk nak nek bas ke teksi, bas ke teksi..penyudahnye 3 bijik teksi lalu aku biar je..munguk gak aku nih..haish x leh jadi..dah 8.40..ni mslh nih..aku nak pegi jugak kelas tu!!(baek kan?kan?haha)

aku tahan la teksii..masok dalam teksi..sembang2 ngn pakcik tu..nasib baek pakcik teksi tu meriah orangnye..aku sembang siap gelak2 ngn die..cerie sikit idop aku..terlupe plak dah lewat ke kuliah..haha..najla..ape nak jadi dgn ko nih...

sampai fak pendidikan aku pon menuju ke dewan kuliah..Mangaaaiiii!!segan gile nak masuk.aku pon x taw nape aku leh rase malu plak ari tu..selalunye wat muke x de perasaan je bile jd cam nih..aku gi toilet, cari kot2 ade budak kelas dalam toilet,ngn harapan leh temankan aku masuk dewan same2..

naseb bek ade k.nurul!!thanks kak!(cz pegi melabur) so..aku berjaye masuk kuliah pkol 9.10am..huhu punyela tragik dugaan ke kuliah..Uff!!syabas najla'!!

bile abis kuliah perlu balek berjalan kaki ke kolej..yeazzeh!!aku memang suke!!!!

7/27/10

Salah Siapa???

Holla!!!!pe kabo sume kwn2??sihat??mudah2an sumenye sihat n dalam keadaan baek2 belako...

hurm...mari kite berfikir sejenak bersame2...

KES 1
bile owang putus cinte, pe yg diowang selalu cakap?
jawapan 1: 'hurm..nak wat camne..dah takdir..x de jodoh.."
jawapan 2: 'ntahlah..aku dah ditakdirkan jumpe owang yg x baek macam die"

sebenarnye salah siape??
siape yg mintak putus?
jawapan : dielah yg mintak putus kann..
kenape die mintak putus ?
jawapan : sebab die dah ade owang laen yg lebih kaye n encem dari boypren die
kenape die jumpe owang kaye tu??
jawapan: sebab die yg gatal layan sume lelaki yg nak kenal die..sampai tergadai hati..

kesimpulan : KENAPE MESTI MENYALAHKAN TAKDIR???

KES 2
bile kite tanye owang yg fail dalam exam, pe diowang jawab ye??
1; "takdir aku x baek lah...ingatkan leh lulus tapi x jugak..mungkin allah nak uji aku"
2; aku dah study dah..tapi maybe allah x izinkan aku berjaye'

jawapan aku...

haish!!stoplah menyalahkan takdir dan allah..Allah x pernah bersifat zalim..kalau ade usahe mesti ade hasilnye.,..klu dah usahe setakat untuk dapat markah 40/100, jgn nak salahkan Allah bile dapat markah 39 je..

act aku sgt x suke pade pemikiran2 kolot yg sentiase menyalahkan takdir atas setiap musibah yg menimpe mereka..aku yakin, setiap masalah yg berlaku itu berpunce dari diri kite sendiri..kite lalai, leka, so mendapatlah..Allah dah jadikan manusie nih sebaik2 kejadian..ade akal, ade kudrat..berusahelah..ni x..awak yg malas, awak nak salahkan tuhan sebab x bg rezeki, hidup susah melarat2..padahal awak yg x nak kerje..ade tanah pon dibiar saje..pastu mengaku die ditakdirkan hidup susah...aduhhh..lemah tenage batin btol laa...

ade lagi 1 golongan manusie yg terlalu sensitif..sebenarnye die malas..tapi nak salahkan tuhan..x nak mengaku salah die..so macam2 alasan die bg..contohnye seseorang yg nak pegi masjid..start motor x idop2..2,3kali start pon x idop..terus x jadi pegi..katenye allah x izinkan die pegi..aduuuhhh....sakit hati aku..what da h**l..padahal masjid tu depan umah je...leh je jalan kaki..
faham x pe yg aku cakap nih??

kite nih x habis2 dengan alasan kann?.ade je alasan yg kite wat supaye diri kite x terbukti bersalah..haish..entah sampai bile nak salahkan tuhannn....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...