7/27/10

Salah Siapa???

Holla!!!!pe kabo sume kwn2??sihat??mudah2an sumenye sihat n dalam keadaan baek2 belako...

hurm...mari kite berfikir sejenak bersame2...

KES 1
bile owang putus cinte, pe yg diowang selalu cakap?
jawapan 1: 'hurm..nak wat camne..dah takdir..x de jodoh.."
jawapan 2: 'ntahlah..aku dah ditakdirkan jumpe owang yg x baek macam die"

sebenarnye salah siape??
siape yg mintak putus?
jawapan : dielah yg mintak putus kann..
kenape die mintak putus ?
jawapan : sebab die dah ade owang laen yg lebih kaye n encem dari boypren die
kenape die jumpe owang kaye tu??
jawapan: sebab die yg gatal layan sume lelaki yg nak kenal die..sampai tergadai hati..

kesimpulan : KENAPE MESTI MENYALAHKAN TAKDIR???

KES 2
bile kite tanye owang yg fail dalam exam, pe diowang jawab ye??
1; "takdir aku x baek lah...ingatkan leh lulus tapi x jugak..mungkin allah nak uji aku"
2; aku dah study dah..tapi maybe allah x izinkan aku berjaye'

jawapan aku...

haish!!stoplah menyalahkan takdir dan allah..Allah x pernah bersifat zalim..kalau ade usahe mesti ade hasilnye.,..klu dah usahe setakat untuk dapat markah 40/100, jgn nak salahkan Allah bile dapat markah 39 je..

act aku sgt x suke pade pemikiran2 kolot yg sentiase menyalahkan takdir atas setiap musibah yg menimpe mereka..aku yakin, setiap masalah yg berlaku itu berpunce dari diri kite sendiri..kite lalai, leka, so mendapatlah..Allah dah jadikan manusie nih sebaik2 kejadian..ade akal, ade kudrat..berusahelah..ni x..awak yg malas, awak nak salahkan tuhan sebab x bg rezeki, hidup susah melarat2..padahal awak yg x nak kerje..ade tanah pon dibiar saje..pastu mengaku die ditakdirkan hidup susah...aduhhh..lemah tenage batin btol laa...

ade lagi 1 golongan manusie yg terlalu sensitif..sebenarnye die malas..tapi nak salahkan tuhan..x nak mengaku salah die..so macam2 alasan die bg..contohnye seseorang yg nak pegi masjid..start motor x idop2..2,3kali start pon x idop..terus x jadi pegi..katenye allah x izinkan die pegi..aduuuhhh....sakit hati aku..what da h**l..padahal masjid tu depan umah je...leh je jalan kaki..
faham x pe yg aku cakap nih??

kite nih x habis2 dengan alasan kann?.ade je alasan yg kite wat supaye diri kite x terbukti bersalah..haish..entah sampai bile nak salahkan tuhannn....

2 comments:

Fathi Adha said...

Allah tak kan uji hambanya yang tak smpai pd kemampuannya..

pendek kata, ujian Allah itu pada kemampuan seseorang itu... :)

diriku said...

kna nilai dri sndri dlu ape2 pn..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...