1/31/11

huru-hara di Mesir..ape naseb student malaysia kita di sana?

hari nih aku ronda2 sekitar Fb..terjumpe notes nih..sempat menangis kejap..owh..saye sgt risau..hopefully keadaan mereka di sana ok je...

korg bace lah k..ade pape info gitaw..n meh kite same2 doa byk...kpd pihak yg bertggungjawab, plis lah..usahekan diorg leh balek segere sebelum ape2 yg buruk berlaku..ok...

baca SINI


bace SINI jugak!

1/24/11

tips nak taw ciri2 kawan talam due muke!

hai sume!! hot x tajuk entry i kali nih??hot kan?kan? huhu..sape suke ngn talam due muke??angkat tangan! eh..x de yg agkat plak..huhu...ok..sape yg benci ngn TALAM DUE MUKE...angkat tangan!! owh..ramaaaiinye..benci betol kan??betol2 benci sampai kalau dpt detect rase nak campak dalam kawah wat sup tulang..pastu makan ngn bihun letak limau n sambal kicap!

eh..TALAM DUE MUKE TU APE??
TALAM 2 MUKE tu merujuk kepada sikap orang yang suke bermuke2...depan kite bukan maen baek..tapi belakang kite die la dajal number one yg memburuk2an kite n sebarkan segale bende yg x bek pasal diri kite..ngn org cam nih, jgn risaulaaa...ape saje yg korg cakap ngn spesis diorg nih, maka ianya akan tersebar ke seluruh masyarakat, kaum kerabat, kawan2..n sampai leh tembus kat luar negare, merentasi laut china selatan!x caya???betol..tanye la aku..aku pakar...dah biase terkene daahh..haha

spesis TALAM 2 MUKE, nih die ade tahap2 die..yg paling baek pon setakat 2 muke but yg advance memang x leh blah...die punye muke memang banyak giler...sampai kdg2 rase...'uuhhhh camnela ko leh ade kat dalam dunie nih...'hehe

spesis nih gak biasenye bergiat aktif secara sulit..kite susah nak kesan..tapi oleh kerana aku nih banyak pengalaman, so...aku dapat detect beberape ciri2 diorg n skrg nih kiire2 aku ng buat misi menyelamatkan korang la nih...kurangkan peratus peluang korg jd mangsa spesis bertalam ni..ok?ready?





ciri 1
TERLAJAK PEKA

Spesis nih selalunye tau mase yg tepat nak mendekati kite..die tau je bile kite ada masalah..tang2 tu la ade depan mate n caring pasal kite..masalahnye..tibe2 je...sebelum tu macam x kenal je..nak bertegur pon susah...

ciri 2
BERMULUT MANIS

Bak kate pepatah, gigi lebih lembut dari lidah..depan kite, kite la yg betol..orang laen sume salah..ape yg korg cakap time korg marah tu, beriye betol die angguk kepale ngn penuh minat!siap tambah perise lagi..habis sume bende pasal org die bukak n wat u all tambah2 marah...kite pon time marah kan..seronok la kite mengate org tu..tambah ngn si talam n setan2nye..sedap je kite cakap lepas..konon2nye macam bom atom ngn peluru berpandu la..haha..x taw rupenye org depan kite nih talam, lastly peluru tu sume patah balek kat kite!haha...ciaann...

ciri 3
SUKARELAWAN PBB 'KONONNYE'

ok..nih ciri yg paling obvious la...si TALAM nih tadi kan..dah kutuk2 giler2 punye kutuk org yg korang x suke tadi kaann..tibe2 esoknye korg nampak die bukan maen baek giler ngn org tu..cet! bile korang tanye die, nanti die cakap x nak la nampak sgt die kat side korg..x nak besar2kan keadaanlah..x nak gado2 la..simpan dalam hati je..kononnye die nak tawla ape yg org tu pk psl ko...nanti nk report kat korg..ala2 spy gitu..x leh blah betol! ala..korg sendiri leh pk logik..klu depan korg die mengutuk, mengumpat n bukak aib org laen, cam tu gak la die wat depan org laen..die kutuk korg plak!haha dah kompom2 die ni kawan x leh pakai...stok campak longkang..

ciri 4
JANJI2 PALSU

ciri nih susah nak detect tp lambat laun korg akan dpt kesan gak..contohnye cam nih..

korg cerite kat die pasal kwn2 rumah ke, kwn2 kelas ke, pasal pemikiran pndgn korg tu yg x berkenan ngn kwn rumah die la..contoh taw!
k..pastu die pon mengiyekan je..then cakap die akan simpan rahsie..konon2nye kalau ade org tanye pasal korg, die akan wat2 x taw je...

pastu, tibe2 esoknye bile korg terserempak ngn kawan serumah die, sume pandang slek n x bertegur ngn korang! haha...obviously korg dah jd mangse si TALAM DUE MUKE...kompom! pastu haa menangisler korg..bertambah2 masalah..

ciri ke5
'SAHABAT SEJATI'

ok..spesis nih selalu mengaku diorg as sahabat sejati kite,,tu memang selalu lah..aku x taw lah pglmn u all cam ne kan..tp berdasarkan pengalaman aku, talam2 yg ade ngn aku selalunye mengaku cam tu..pastu diorg nih memang pandai acting..kire2 dielah sahabat terbaek yg faham kite n always sokong kite susah senang...


ciri 6
SUKE MENYEBOK

diorg nih suke sangat tanye pasal hal2 peribadi korg...pasal bf ke, laki ke, tunang ke, kawen, kenduri kendare, pasal mentue, macam2 lah..sume bende diorg nak taw..cube korg pk, nape die nak sgt tau??sebab..die nak cerite kat org laen!haha

p/s :- berdasarkan pengalaman saya, spesis TALAM BERMUKE ini sangat bangge bile diorg dpt info2 yg org laen x dapat..sebab tu diorg suke canang cerite kite....
- spesis nih juge bersifat selfish iaitu mementingkan diri sendiri..diorg akan buat ape sahaja untuk memastikan diorg nih terselamat dari caci maki org..agak2 ape diorg buat utk bela diri??hehe jawapannye..diorg cerite la pasal kite..yg leh buat org x suke ngn kite, so x de la org laen marah diorg..sape yg kene marah??sape yg dibenci???KITELAH! haha

ciannn....

notes : entry ini berdasarkan pengalaman..ia mungkin berbeza mengikut pengalaman individu yg tersendiri...

ceh! dah macam fakta sains plak aku buat entry nih!







ok..tu la ciri2 utama spesis talam bermuke tuh...aku bukan niat nak kutuk org or nak halang org berkawan or nak putuskan persahabatan korg k..x..aku x de niat cam tuh..niat aku just nak kite nih same2 berhati2 dlm menuturkan kate2...sebab kdg2 yg kite nampak mcm permata, rupenye die lah kaca..kdg2 bukan kace..cam taik pon de!

sahabat n kawan yg baek, x kan biarkan korg terus dalam kemarahan n kebencian..next entry nanti aku akan buat tips2 nak kenal kawan yg baek plak..sape nak tau???angkat tangan!!hehe

ok lah..thanks sudi membaca..mari kite saling memperbaiki diri..

aku sgt hepy klu korg leh share pengalaman korang ditikam oleh kawan sendiri or jd mangse talam due muke dlm ruang komen!

orait! adios!

1/22/11

Tips2 mendapat kebahagiaan

alhamdulillah..aku bahagia setakat ini dan aku yakin aku akan tetap bahagia sampai akhir nanti....:) memgla ade masalah..tp tetap bahagia dalam masalah..tetap gembira dalam sakit n penat lelah...nak tips x??hehe

1. always bersyukur dengan apa yang kita ada..

korang tau x, act nikmat n kasih syg Allah tu lebih besar daripada kemurkaan NYA?..act Allah saaaayang sangat kat kite sume..x caye? cube tengok muke korg kat cermin..korg kate muke korang x lawa, korang x cantek, tapi bile korg tengok muke kat cermin, ade ke rase mcm nampak muke zombi?? x de kann?cantek kan? ade hidung, mate , mulut..cantik sgt..hensem sgt...sempurna...Allah bagi kita pinjam tubuh nih..cantek..bersyukurlah...

2. sentiasa bersangka baek dengan Allah
bile diduge, bile ade masalah, jgn mudah melatah..mari kita tarik nafas panjang2...o..aku diduge lagi...Alah sayangkan aku..Allah masih nampak aku, sebab tu aku x sunyi dr diduge...cube korang fikir, kalau hidup langsung x de masalah...borink kan? n kite pon x kan bertambah matang kalau x de pengalaman kene tipu, putus cinta, kawan tikam belakang..sume tu untuk mendidik kita jd lebih matang.Allah x penah zalim..die duge kite sesuai dengan kemampuan kite..BAiknya Allah...Ummi selalu cakap, Allah bersame pesangka hambanya.kalau kita fikir Allah akan makbulkan impian kita, maka Allah akan kabulkan.kalau kita fikir Allah zalim,n kita xkan dapat apa yg kita nak, maka kite x kan dapat!

3. senyum!
senyum membawa ceria!kompom! x caye??cube dalam 1 hari korang senyum je.marah ngn kwn, senyum, lapar, senyum, tension pon senyum..dlm hati...ikhlas...
jumpe org x kenal, senyum lah..kite kan bersaudara..x mo lah jeling2 pandang tiang..kecik ati orang...senyum tu sedekah yang paling susah kite nak buat kan??cube lah..lama2 mesti boleh..banyak nikmat n kebahagiaan yg kite dapat dr senyum...kite akan lebih hargai diri kite klu kite dpt senyum time ng de problem..'waahhh hebatnye aku, ng ade mslh cam ni pon aku leh senyum!'hehe...ckp dlm ati je..sowg2!

4.berbuat baek kat mak ayah..
ni kompom! cop sirim memang berkesan...korg yg ade mak ayah depan mate, jgn lepaskan peluang, nk gi kelas ke, gi keje ke, peluk cium diorg..mintak diorg doakan hidup korg berjaya dunie akhirat, mintak diorg doa urusan korg dipermudahkan...korg pon selalu2 la tolong diorg wat keje...x rugi..byk kebaikan yg korg leh dapat..contoh..time exam korg x leh jawab, doa lah..'ya allah...semalam aku tolong mak kemas rumah, klu ade keberkatannya, tolong aku nak jawab soklan nih dgn betol ye...'/ 'ya allah...selame nih, aku x penah tengking2 mak, aku sabar je wp mak selalu membebel, berkat kesabaran aku tu ya allah..mudah2n aku leh tenang time interview nih..'
hey..aku x tipu...aku dah buat n dah dapat hasil..korg cubelah!
kan redho Allah tu bersama redho ibu bapa...:)

5.solat waktu
ni x leh tinggal..sekali tinggal..kome tanggungla akibatnye..umi cakap, org kalau solat x sempurne mesti ade masalah..mesti akan ade bende ygt x betol yg die buat nanti..
tp sekrg nih org solat, tp banyak gak bende x betol kite buat kan??heee
tu sebab solat kite x sempurne..x khusyuk, solat aci redah tonggang terbalek..janji buat..tu yg x menjadi tuh..mari mari kita cek solat kite..bacaan fatihah kite...mari, sebelum Ajal menjemput nanti..ei..takotnye..pe najla nih, cakap pasal mati....
oit, apa yg memisahkan kite dgn Allah tu cume MAUT..bile maut menjelme, kite x leh lari..tetap akan bertemunye..jadi jom! sentiasa perbaiki diri cz Allah menilai segalanya..moge2 Allah terime niat baik n ibadah kite kan...


6. selalu doakan orang lain..
pas solat, doala..doa untuk diri kite n sume orang..bile kite mampu syg org laen mcm kite syg diri kite, kite akan dapat kebahagiaan yg sgt indah..x caye??cubelah!

7. ikhlas!
ni kunci segalanya..kite berkawan, kite hidup, kite kerje, semue kene ikhlas..jom kite sama2 'ikhlas' dlm hidup..ikhlas menyayangi, ikhlas utk dilukai...dlm luka ade nikmat, dlm sakit ada yg tersirat...moga beroleh rahmat bile menjengah ke alam akhirat...dunia penuh duka, akhirat lebih bermakne...;p rase nikmat bila diuji, kunci kemenangan hakiki...

ni la sedikit sebanyak aku leh share..ade byk lg tp klu yg kat atas ni kite lom mampu nak buat, buat ape aku membebel panjg2??hehe

orait! sealamat beramal!moge kite sume bahagia dunie akhirat...

1/17/11

kekecewaan datang lagi

yup! hari ni hari selase..so dah patut aku kecewe sebab dr minggu lepas aku hepy je kan...
my daddy bg msg td..' detik2 yg mengecewekan bile seorg anak menggadaikan mase depannya kerana seorang perempuan, nawal dah x sekolah'

tahniah aku ucapkan kepada muhammad nauwal asyrof bin abd rahman sebab bagi hadiah yg cukup bermakna untuk kami pada hari ini..bagos dek..

aku kecewe...kecewe sgt2..kecewe ni lebih hebat drp kecewe pointer sem jatuh, lebih hebat drp kecewe duet aku hilang...lebih lebih lebih lg hebat kecewe nih...........

1/13/11

Trima Kasih Mbah Gondrong

pelik kan name die??mbah gondrong..aku pown gelak mase 1st time dgr name die..tapi dgn izin Allah, die gak la insan yg telah berjase menyembuhkan mak saye yg disihir orang..ye la..memang Allah yg sembuhkan..tapi asbab tu..ha...Mbah tu yg tolong ubatkan..ok..faham??haa kang ade yg kate aku kufur nikmat pulak klu x terangkan btol2..bak kate ustz aku..korg nih pon kdg2 blur gak..ye dak??hehe ok..dah kelaut..

act..akhir tahun lepas.my mummy saket agak terok..sampai x leh bercakap..mcm ade ulser kat pangkal lidah..tapi bile doktor cek kate x de ape2 yg x ok..sume ok je...hmm jadi apakah jenis kesakitan yg mak aku tanggung nih ye??

so ntah cam ne, my daddy kenal ngn mbah gondrong ni pon aku x taw lah kan..tapi my daddy pown dah rujuk2 la kat mak aku..tanye ok ke klu mbah tu dtg umah kitorg..

tunggu punye tunggu punye tunggu...mak aku saket maken teruk tapi mbah gondrong tu sentiase busy direbut org sane sini..ye la..bukan mak aku je yg saket dlm dunie nih..

so mak aku x ckp pe pon.die doa je..die mintak kat Allah, klu betol mbah ni la org yg leh bantu kami, make permudahkanlah die dtg rumah kami..

tanpa diduge, suatu hari yg indah tu..k tu aku yg tambah..

mbah tu call my daddy n ckp die nk dtg tgk mak aku..

so my daddy pon gi amek die n bwk balek ke rumah..

alkisah,setelah mbah tu scan my mummy, die ckp tu bukan saket biase..pastu die pon masok bilik untuk solat n melakukan rawatannye..tu la..care die wat perubatan..die solat..pastu duduk lame atas sejadah..wirid la kot..

mak aku kat ruang tamu ngn kami la..

lame mbah tu wat 'kerje' die..n mak aku punye saket makin menjadi2...

pastu mbah keluar n selak tikar getah rumah aku..btol2 depan pintu rumah..masyaallah..banyak giler semut hitam..bukan segerombolan lagi..bergerombol-gerombol..

mbah arahkan kami bakar semut2 tu sampai habis n cari lubang die pastu siram ngn minyak gas..

mase kami buat task tu, mak aku kate leher die berdenyut2..tapi pas kami habiskan riwayat semut2 tu sampai ke lubangnye, mak aku teros sehat...teros leh bercakap!

alhamdulillah..lepas tu memang mak aku terus sehat..rupe2nye mbah kate ade orang nak buat jahat kat mak aku..die hantar 1 roh jin pada setiap seekor semut hitam tu..korang bayangkan la klu seangkatan semut2 tu macam mane punye banyak roh jin yang digunekan untuk finishkan riwayat my mummy..eii..jahat tol org nih..x ingat nk mati nih..

tp x pe lah..biar Allah yg membalas segalanya di akhirat nanti..yg penting mak aku dah sihat!

so aku memang nak offer korg la..klu ade sedare mare ke, adek beradek ke, kwn2 ke yg saket, korg contact mbah gondrong nih melalui facebook die..antar je msg kat situ..pas tu deal ngn die..i'allah boleh sihat..sebab ramai gak org yg dah sihat berubat dgn die..even die ulang alik m'sia, indonesia, tp die ade assistant kt cn yg manage sume urusan..

ade sorg auntie chinese tu..*masuk islam secare rahsie* jgn gitaw org len!..
mintak pelaris kedai dgn mbah nie...sampai x cukup tangan nak lyn customer..siap ajak aku keje kat kedai die plak..haa ye lah auntie, saye belaja kt um nih memang nk keje kat kedai sayor!hehe..syok!

alhamdulillah..sume tu kelebihan yg Allah bg kat mbah kan...ni iklan x berbayar taw..
aku buat entry nih cz my daddy suh..die kate dah ade org hebat cam nih x kan nk simpan pulak..ne la taw, ade kwn2 kite yg saket, family yg bermasalah, leh la ikhtiyar n berusahe dgn mbah ni kann..tol x?

ok..korg gi kat FB..search perubatan alternatif rawatan islam

atau klik sini
http://wwwperubatanalternatif.blogspot.com/




klu nk tanye pape, tanyelah..kat mbah teros pon leh..kat aku pon leh..tp jgn tanye pelik2 sebab bukan aku yg ngubat org bang oiii...hihi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...