1/22/11

Tips2 mendapat kebahagiaan

alhamdulillah..aku bahagia setakat ini dan aku yakin aku akan tetap bahagia sampai akhir nanti....:) memgla ade masalah..tp tetap bahagia dalam masalah..tetap gembira dalam sakit n penat lelah...nak tips x??hehe

1. always bersyukur dengan apa yang kita ada..

korang tau x, act nikmat n kasih syg Allah tu lebih besar daripada kemurkaan NYA?..act Allah saaaayang sangat kat kite sume..x caye? cube tengok muke korg kat cermin..korg kate muke korang x lawa, korang x cantek, tapi bile korg tengok muke kat cermin, ade ke rase mcm nampak muke zombi?? x de kann?cantek kan? ade hidung, mate , mulut..cantik sgt..hensem sgt...sempurna...Allah bagi kita pinjam tubuh nih..cantek..bersyukurlah...

2. sentiasa bersangka baek dengan Allah
bile diduge, bile ade masalah, jgn mudah melatah..mari kita tarik nafas panjang2...o..aku diduge lagi...Alah sayangkan aku..Allah masih nampak aku, sebab tu aku x sunyi dr diduge...cube korang fikir, kalau hidup langsung x de masalah...borink kan? n kite pon x kan bertambah matang kalau x de pengalaman kene tipu, putus cinta, kawan tikam belakang..sume tu untuk mendidik kita jd lebih matang.Allah x penah zalim..die duge kite sesuai dengan kemampuan kite..BAiknya Allah...Ummi selalu cakap, Allah bersame pesangka hambanya.kalau kita fikir Allah akan makbulkan impian kita, maka Allah akan kabulkan.kalau kita fikir Allah zalim,n kita xkan dapat apa yg kita nak, maka kite x kan dapat!

3. senyum!
senyum membawa ceria!kompom! x caye??cube dalam 1 hari korang senyum je.marah ngn kwn, senyum, lapar, senyum, tension pon senyum..dlm hati...ikhlas...
jumpe org x kenal, senyum lah..kite kan bersaudara..x mo lah jeling2 pandang tiang..kecik ati orang...senyum tu sedekah yang paling susah kite nak buat kan??cube lah..lama2 mesti boleh..banyak nikmat n kebahagiaan yg kite dapat dr senyum...kite akan lebih hargai diri kite klu kite dpt senyum time ng de problem..'waahhh hebatnye aku, ng ade mslh cam ni pon aku leh senyum!'hehe...ckp dlm ati je..sowg2!

4.berbuat baek kat mak ayah..
ni kompom! cop sirim memang berkesan...korg yg ade mak ayah depan mate, jgn lepaskan peluang, nk gi kelas ke, gi keje ke, peluk cium diorg..mintak diorg doakan hidup korg berjaya dunie akhirat, mintak diorg doa urusan korg dipermudahkan...korg pon selalu2 la tolong diorg wat keje...x rugi..byk kebaikan yg korg leh dapat..contoh..time exam korg x leh jawab, doa lah..'ya allah...semalam aku tolong mak kemas rumah, klu ade keberkatannya, tolong aku nak jawab soklan nih dgn betol ye...'/ 'ya allah...selame nih, aku x penah tengking2 mak, aku sabar je wp mak selalu membebel, berkat kesabaran aku tu ya allah..mudah2n aku leh tenang time interview nih..'
hey..aku x tipu...aku dah buat n dah dapat hasil..korg cubelah!
kan redho Allah tu bersama redho ibu bapa...:)

5.solat waktu
ni x leh tinggal..sekali tinggal..kome tanggungla akibatnye..umi cakap, org kalau solat x sempurne mesti ade masalah..mesti akan ade bende ygt x betol yg die buat nanti..
tp sekrg nih org solat, tp banyak gak bende x betol kite buat kan??heee
tu sebab solat kite x sempurne..x khusyuk, solat aci redah tonggang terbalek..janji buat..tu yg x menjadi tuh..mari mari kita cek solat kite..bacaan fatihah kite...mari, sebelum Ajal menjemput nanti..ei..takotnye..pe najla nih, cakap pasal mati....
oit, apa yg memisahkan kite dgn Allah tu cume MAUT..bile maut menjelme, kite x leh lari..tetap akan bertemunye..jadi jom! sentiasa perbaiki diri cz Allah menilai segalanya..moge2 Allah terime niat baik n ibadah kite kan...


6. selalu doakan orang lain..
pas solat, doala..doa untuk diri kite n sume orang..bile kite mampu syg org laen mcm kite syg diri kite, kite akan dapat kebahagiaan yg sgt indah..x caye??cubelah!

7. ikhlas!
ni kunci segalanya..kite berkawan, kite hidup, kite kerje, semue kene ikhlas..jom kite sama2 'ikhlas' dlm hidup..ikhlas menyayangi, ikhlas utk dilukai...dlm luka ade nikmat, dlm sakit ada yg tersirat...moga beroleh rahmat bile menjengah ke alam akhirat...dunia penuh duka, akhirat lebih bermakne...;p rase nikmat bila diuji, kunci kemenangan hakiki...

ni la sedikit sebanyak aku leh share..ade byk lg tp klu yg kat atas ni kite lom mampu nak buat, buat ape aku membebel panjg2??hehe

orait! sealamat beramal!moge kite sume bahagia dunie akhirat...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...